Het Dagblad van het Noorden heeft in de krant van 3 augustus 2019 aandacht besteed aan het 35-jarig jubileum van "Het Tuinpad op". De Stonefarm hoort bij de eerste deelnemers.  Het valt niet mee om het dagbladformaat zo om te zetten dat de tekst ook goed leesbaar is. Onder het artikel is de tekst over de Stonefarm in een (hier) beter leesbaar formaat afgedrukt. 

TEKST SHYRA HUETING | FOTO’S JILMER POSTMA

Laat je de drukke stranden voor wat ze zijn en vier je liever vakantie in de tuin? Bekijk ook eens die van een ander! Meer dan 130 gepassioneerde tuiniers in Groningen, Drenthe en Duitsland van de stichting Het Tuinpad Op heten je regelmatig welkom.

Stichting Het Tuinpad Op heeft een feestje te vieren. Het is 35 jaar geleden dat drie VVV-dames op het idee kwamen het fenomeen van de open tuin te introduceren op het Groninger land. Lekker het tuinpad op bij wildvreemden ter bevordering van de tuincultuur en inspiratie opdoen voor thuis. Het sloeg zo aan dat anno nu meer dan 130 tuinen zijn aangesloten. Niet alleen in Groningen, maar ook in Drenthe en Duitsland (In Nachbars Garten).

Deelnemer van het eerste uur is The Stonefarm van Tinus en Anna Scheltens in Stadskanaal. Nieuwkomer is ’t Bloummhoeske van Koen en Joke Bloem in ’t Waar. Hun tuinen zijn te bezichtigen tijdens open tuindagen of op afspraak.

De deelnemers zetten allemaal op verschillende tijden en dagen hun tuinhek open, kijk voor de openingstijden op www.hettuinpadop.nl.

 

Een partij zware zwerfkeien langs een boerenweg verraadt de aanwezigheid van The Stonefarm van Stadskanaal. Achter die kanjers uit de ijstijd ligt een andere kanjer: de tuin van Tinus en Anna Scheltens. The Stonefarm dus, goed voor 20.000 vierkante meter tuingeluk in Engelse landschapsstijl.

De ‘stenenhoeve’ is een tuin van de grote getallen, van tuiniers die geen maat kunnen houden. Je komt er ogen te kort en achter elke plant schuilt een verhaal. Dwalend langs grote gazons, uitbundige bloemenborders, royale kassen, een diepe vijver, een tropische oranjerie en een gevulde moestuin kun je slechts één conclusie trekken: de Scheltens zijn tuiniers in hart en nieren. En omdat ze hun trots willen delen met anderen, stellen ze hun tuin open. Al 35 jaar, vanaf de oprichting van Het Tuinpad Op.

Tinus was eigenlijk boer. Maar de gemeente had de grond nodig voor recreatie en Tinus’ leven verliep daardoor anders dan verwacht. Geluk bij een ongeluk was dat hij hierdoor ontdekte dat hij tuinieren eigenlijk wel heel leuk vond. Het begon met een rozenperkje en wat coniferen er om heen. Door de jaren heen kon hij er steeds een stuk grond bij kopen en groeide de tuin uit tot wat die nu is. En het onderhoud? Dat doen ze gewoon met z’n tweetjes.

,,Eigenlijk heb je alleen de eerste drie jaar werk van een nieuw stuk tuin, daarna nemen de planten het grotendeels over. Je moet zorgen voor een dichte beplanting en geen zwarte grond, dan krijgt onkruid geen kans”, legt Tinus uit. ,,Daarna hoef je alleen maar te corrigeren”, zegt Anna.

Natuurlijk is alles prachtig in hun groene paradijs. Maar toch heeft Tinus een voorliefde voor zijn grote strakke gazons. ,,Die zorgen voor rust en ruimtelijkheid, tussen alle bloemen en bomen.’’ De gazons hebben naar Engels voorbeeld afbuigende zichtlijnen. Daardoor zie je niet waar ze eindigen en word je er als het ware heen getrokken om het te ontdekken. Het is Tinus’ werk om ze te maaien. Daarnaast ontwerpt hij en doet hij de zware klussen.

Anna’s hart gaat uit naar de rozen. Overal in de tuin zie je ze staan, maar een hele rozenhaag is haar trots. ,,We oculeren zelf: we kopen er één en maken er twintig van.’’

Samen met Tinus is ze een echte verzamelaar. Zoals een ander zich verliest in een postzegelverzameling, zo leven zij zich uit in de plantjes. ,,We vinden altijd wel iets dat we nog niet hadden.’’ Meer dan één kopen ze zelden; want wat voor de rozen geldt, geldt ook voor de rest: ze vermeerderen alles zelf door zaaien, scheuren of stekken.

Behalve heel veel groen, dat in elke seizoen variatie en bloei te bieden heeft, ‘zwerven’ overal mega keien door de tuin. Elke keer als een boer er weer een vindt op zijn land, breidt Tinus zijn verzameling uit. The Stonefarm doet zijn naam eer aan.

Meer informatie:

∙ www.stonefarm.nl